miercuri, 21 ianuarie 2009

Goethe - "Despre teoria culorilor"

"Puneti la apusul soarelui pe o bucata de hartie alba o lumanare care arde moderat; intre ea si lumina zilei care se stinge sa se puna un creion in pozitie verticala, asa incat umbra pe care o arunca lumanarea sa fie luminata, dar nu anulata de lumina slaba a zilei, iar umbra va capata cea mai frumoasa culoare albastra."

"Incalziti un otel lustruit, iar el va trece la galben dupa un anumit grad de caldura.Daca il luam repede de pe carbuni, atunci ii va ramane aceasta culoare.Indata ce otelul devine mai fierbinte, galbenul apare ca fiind mai inchis la culoare, mai inalt si se transforma in purpuriu. Acesta este greu de pastrat ca atare, pt ca tinde sa treaca repede la albastru intens.
Acest albastru frumos poate fi mentinut daca luam repede otelul de pe foc si il punem in cenusa. Sunt produse astfel lucrarile de otel carora li se da culoarea albastra.
Daca insa continuam sa tinem otelul deasupra focului, acesta devine in curand de un albastru deschis si asa si ramane.
Daca tinem in lumina un briceag, va lua nastere o dunga colorata de-a latul lamei. Partea dungii aflate cel mai adanc asezata in interiorul flacarii este de un albastru deschis, care se pierde in rosu albastrui. Purpuriul sta in mijloc, urmeaza rosu-galbui si galben."

"Cand calcinam plumbul, suprafata acestuia devine mai intai cenusie. Aceasta pulbere cenusie devine la incingere galbena, apoi oranj. Si argintul arata culori la incalzirea lui pana la incingere. Stralucirea argintului la prelucrarea lui tine tot de asta. Cand sunt topite la un loc sticle metalice, iau nastere culori la suprafata acestora."

(fragmente din carte transcrise azi dimineata, desi stiam ca voi intarzia la servici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu